CGC Fotoclub

Ons fotogroepje heeft er nu een jaartje op zitten en het is tijd om de balans op te maken.De computerclub van de PVGE in Veldhoven is begin januari 2010 begonnen met een werkgroepje digitale fotografie voor beginners. Dit clubje komt maandelijks bij elkaar en lijkt aan een behoefte te voldoen. In 2010 hebben we de thema’s: -schoenen-flessen en kerst- gefotografeerd. We hebben een uitstapje gemaakt naar het streekmuseum en we hebben enkele sprekers uitgenodigd. Bovendien hebben we elkaar aanwijzingen gegeven over het corrigeren van onze foto’s.

Wat doet een fotobewerkingsprogramma met de integriteit van een foto?

De bijeenkomst valt steeds op de 4e donderdag van de maand. Van 14:00 tot 16:15 uur. Om drie uur houden we een half uur pauze. Om mee te kunnen doen is geen basiskennis noodzakelijk, wel interesse in digitale fotografie. Meedoen met de activiteiten en zoveel mogelijk de bijeenkomsten bijwonen is de beste leerschool. Er worden ook geen eisen gesteld aan de apparatuur, immers met de meest simpele camera kunnen soms de mooiste en meest creatieve foto’s gemaakt worden.

 


 

Iedere deelnemer aan de fotogroep wordt enkele weken voor de bijeenkomst geïnformeerd over het komende thema of de activiteit. De bedoeling is om aandacht te besteden aan zowel de technische kant van de digitale fotografie als ook de creatieve kant. De digitale fotografie heeft zich de laatste jaren in een razend tempo ontwikkeld en veel senioren worden geconfronteerd met technische problemen waar we in onze werkgroep gezamenlijk een oplossing voor proberen te vinden.Termen als sd kaartjes, pixels, resolutie, sensor, dpi, jpg, tiff en raw formaten, webformaat, histogram, DVD video, kwamen in de analoge fotografie niet voor. Vroeger kon je wel per ongeluk je film belichten, maar niet je SD kaartje wissen. Toch heeft de digitale fotografie ons de mogelijkheid gegeven om meer dan vroeger creatief bezig te zijn.

De mogelijkheden in een fotobewerkingsprogramma zijn vele malen groter dan vroeger in onze donkere kamer. Fotobewerking is dan ook een van de hoofdonderwerpen is ons werkgroepje. Als je de foto genomen hebt, leer je onmiddellijk deze achter op het schermpje te bekijken. Bevalt ze niet, dan kan ze meteen gewist worden. We kunnen onze foto’s nog steeds uitprinten als we dat willen, maar vaak willen we ze alleen maar e-mailen of in een webalbum op het internet zetten. Het enige dat we hiervoor nodig hebben, is een internetverbinding en een computer. Echter de ontwikkelingen gaan in een razend tempo en willen we bijblijven dan moeten we onszelf steeds nieuwe vaardigheden aanleren.
Het creatieve gedeelte is meer een kwestie van leren zien. Het fotograferen van een paar goud getinte herfstbladeren, een roodborstje, of een paar eendjes die net de weg oversteken, is een combinatie van visie, interpretatie, waarneming en compositie. Helaas is er geen enkele camera, hoe duur ook, die dat voor je kan doen. Het samen uitwerken van opdrachten is een uitstekende leerschool en door het bespreken van de gemaakte foto’s kunnen we elkaar verder op weg helpen. We leren dan kijken door de ogen van een ander en we moeten ons realiseren dat schoonheid een subjectief begrip is.

Paul december 2010

 

   

Gesponsord door:  

   
© CGC Veldhoven