Geen lege batterijen meer bij fotosessies!

2700 mAh oplaadbaar


Fotograferen is niet alleen een kwestie van door de zoeker kijken en een knopje indrukken. Soms komen er ook andere zaken aan de orde. De batterijen in mijn fotoapparatuur gaven toch altijd aanleiding tot enige irritatie. Batterijen moeten namelijk vol zijn op het moment dat je ze gaat gebruiken. Dat betekent dat je de avond of nacht voor de fotosessie bezig bent met het opladen van je batterijen. Want als een zuinige Hollander ben ik een aantal jaren geleden overgestapt naar oplaadbare in plaats van de niet oplaadbare alkaline batterijen. En batterijen mogen ook niet te snel opgeladen worden, want dat verkort de levensduur. Als ik zo eens nadenk, dan kom ik al snel tot de conclusie dat ik er op dit moment bijna honderd in gebruik heb. De batterijen zitten in mijn computermuis, in mijn toetsenbord, in een paar klokjes, in een paar zaklampjes, in een fototoestel van enkele generaties geleden, in enkele draadloze telefoons in huis, in enkele flitsers, in afstandsbedieningen van tv en dvdspeler. Er zitten er vier in een noodlader voor mijn gsm en er zit er zelfs eentje in een batterijtester om de batterijcapaciteit te meten. Al deze oplaadbare  batterijen zijn momenteel van het type
Nikkel-metaalhydride (NiMH). Sinds 2008 zijn deze batterijen steeds beter geworden en wel in die mate dat ze de capaciteit van de niet oplaadbare alkaline batterijen ruim overtreffen.(dit geldt in mindere mate voor apparatuur met een continue en zeer laag stroomverbruik). De NiMH oplaadbare batterijen zijn ideaal voor mijn flitser en fotolampen.  Het enige minpunt is nog steeds, dat je ervoor moet zorgen dat ze niet leeg zijn, als je ze nodig hebt. De laatste jaren heb ik steeds het idee gehad dat je voor je flitser beter een batterij met een hoge waarde zoals 2700 mAh kon kiezen dan eentje van b.v. 1900 mAh. Dit blijkt achteraf toch een misvatting. De batterij van 2700 mAh levert bij onmiddellijk gebruik na opladen weliswaar 30 % meer flitsen, maar ze lopen ook veel sneller uit zichzelf leeg, omdat ze niet van het type lage zelfontlading zijn.  Reeds na enkele weken heeft  de batterij van 2700 mAh 20 tot 30% van zijn capaciteit verloren. Het schijnt ook dat de hoge capaciteits batterijen een hogere interne weerstand hebben, zodat het laden tussen de flitsen iets langer kan duren. Bovendien zijn NiMH batterijen van rond de 2700 mAh het duurst. De bekende merken kunnen bijna 20 euro kosten per 4 stuk. Ik koop deze batterijen dus niet meer, maar ben overgestapt naar de batterijen met lage zelfontlading die ongeveer de helft kosten.

Batterijen met een lage zelfontlading (LSD- low self discharge batteries).


Deze batterijen kun je herkennen aan het label – onmiddellijk te gebruiken- of ready to use- of  -reeds opgeladen-of pre-charged of iets dergelijks. De capaciteit van het type AA ligt steeds tussen de 1900 en 2100 mAh. De capaciteit van de kleinere AAA zo rond de 750 mAh. De fabrikant Sanyo is met zijn type de Eneloop LSD batterij het eerste op de markt gekomen. Volgens testen die ik lees op webpagina’s is de huidige
 Eneloop (2000 mAh) na 2 weken 8% kwijt, en bevat dan dus ongeveer net zoveel mAh als een normale 2700 batterij. Na een half jaar is een normale 2700 mAh (volgens deze internet testen) vrijwel leeg gelopen, terwijl een Eneloop dan nog maar zo'n 12% kwijt is. Eneloops zijn uitermate geschikt in apparaten die veel vermogen vragen, zoals flitsers. Dit omdat Eneloop batterijen hun spanning goed vast kunnen houden. Tegenwoordig zijn er ook andere merken met een lage zelfontlading. Een voorbeeld is de GP recyko. Volgens de verpakking kunnen deze  1000 keer herladen worden. Op de verpakking van de Eneloop staat echter dat deze 1800 keer opnieuw geladen kan worden en na 5 jaar nog 70% van zijn lading behouden heeft. Iedereen kan begrijpen dat ik dit niet gecontroleerd heb, maar met minder ben ik ook al heel tevreden. Omdat NiMH batterijen nog slechts heel weinig last hebben van het zogenaamde geheugen effect, laad ik ze gewoon iedere keer opnieuw op. Beter gezegd ik laad ze bij, want helemaal leeg trekken is ook niet zo goed voor de levensduur. Voor het bijladen gebruik ik geen snellader omdat dan de batterijen te warm kunnen worden en dat is ook weer verloren energie. Gemiddeld laad ik de 2000 mAh batterijen op met 500 ma. Hoe lang het bijladen dan duurt is ook afhankelijk van de restcapaciteit in de batterij, maar in ieder geval minder dan 4 uur. Na een jaartje, of na een keer of 10 bijladen, ga ik de batterijen ook weleens ontladen met 200 ma, alvorens ze weer te laden. Dit om enig geheugen effect teniet te doen, alhoewel op de meeste webpagina’s beweerd wordt dat het geheugeneffect van NiMH zeer gering of niet bestaand is. Niet alle laders kunnen ook ontladen, maar de mijne wel en ik kan dan tevens zien hoeveel rest capaciteit er nog in de batterij was.

Samengevat is mijn boodschap. Gebruik voor je fotoapparatuur oplaadbare NiMH batterijen van het type lage zelfontlading. Je portemonnee vaart er wel bij.

Tenslotte wil ik nog een misverstand betreffende het niet bestaande  geheugeneffect van laptop accu’s of gsm of  tablet accu’s wegwerken. Alle deze hedendaagse apparaten  hebben Li-Ion of Li-Polymer batterijen waarbij het juist beter is om ze elke dag op te laden. Dus zoveel mogelijk aan de stroom en geen volledige diepte ontlading doen. Als  een tablet computer uit de winkel komt met een accu status van 50% kan deze meteen zonder problemen gebruikt worden. Zakt de accu status onder de 20% dan zou ik wel bij gaan laden.

Ik hoop dat dit artikel bijdraagt tot meer plezier bij flitsen en fotograferen.

Dit artikel is nagelezen door Jan G van onze fotoclub en hoewel hij zijn eigen voorkeur heeft betreffende het gebruik van batterijen, kan hij zich vinden in de technische details.

Met vriendelijke groeten,

Paul

Disclaimer: dit artikel is uitsluitend geschreven voor leden van onze fotoclub. Mijn technische kennis beperkt zich tot wat ik op het internet lees en mijn eigen ervaringen met NiMh batterijen. Alle risico’s blijven ten alle tijden  bij de gebruiker zelf.

 

 

 

   

Gesponsord door:  

   
© CGC Veldhoven